Motivationen
MOTIVATION
Motivation är vad hunden vill göra, hundens benägenhet att utföra något. Motivationen pressar på för att hunden skall jaga, äta, spåra osv. Motivationen behövs i dressyren för att hunden skall kunna lära sig. Annan motivation, t ex att angripa kurskamratens hund eller sätta efter en kanin, måste däremot hållas nere.
Det finns minst 4 sorters motivation:
Social motivation att för flockens bästa lyda flockledaren. Denna motivation får vi bara om vi har ledarskap. Utan detta kan vi inte uppnå högsta prioritet i att lyda utan annan motivation, t ex löptik eller försvarslusten i skyddet, konkurrerar ut den sociala motivationen.
Medfödd motivation och medfödd lätthet att förvärva motivation. Beror på ras och avel inom rasen och är individuell. Den medfödda motivationen följer hundens biorytm och är således inte på topp varje dag. Hundar med livligt temperament brukar ha högre motivation.
Situationsbunden motivation är den som gör att hunden skäller när vi närmar oss appellplanen, går upp i varv när vi tar på spårselen eller ser figuranten med skyddsärmen. Situationsbunden motivation kan också bli tidsbunden. Om Du bara tränar på kvällar och sedan tävlar en morgon så infinner kanske inte den situationsbundna motivationen sig och det går dåligt. Likadant om du aldrig tränar i regn, på olika platser och i olika väder och temperaturer.
Förvärvad motivation uppkommer genom lyckanden och trevliga upplevelser för hunden. Speciellt under valp- och unghundstiden kan man öka hundens motivation. Jaktkamplusten, jaga-gripa-bära, bör man absolut dra upp ordentligt genom att hunden har kul och får vinna kampföremålet. Hunden blir då motiverad för att ha så kul igen och man har ökat motivationen. Lika viktigt är det att hålla nere oönskade motivationer. Får hunden jaga kaniner några gånger så blir han snabbt starkt motiverad att jaga fler, kanske så starkt att han avbryter spår- eller sökarbete för att jaga. Likadant om hunden vill försvara saker, det kan sluta med att Du eller någon annan blir biten.
Minskad motivation kan också vara förvärvad. Omplaceringshundar som varit ute hos missbrukare eller människor utan hundkunskap har ofta farit illa och fått störningar i motivationen.
Hundens motivation ökar för att utföra det som är roligt eller som den har fördel av.
Motivationsnivån får inte vara för låg och inte för hög. För hög motivation gör att spårhunden rusar i spåret, lydnadshunden tjuvstartar eller hinner inte stanna före apporten och skyddshunden biter figuranten han skulle bevaka.
För låg motivation är ännu värre. Det behövs dubbelkommandon för att få utfört momentet eller det kanske inte blir utfört alls. Tack och lov så kan vi påverka motivationen för vid inlärning är det nödvändigt att ha tillräcklig motivation. Vid tillräcklig motivation på den lägre skalan ökar föraren retningen och tydligheten (Rambo HIIIT, hög röst) och vid hög motivation minskar han retningen (Hit, låg röst).
Motivationsökning gör man enklast genom att hunden har kul och får ett lyckat resultat under träning. Han blir då sugen – motiverad – att ha kul igen eller få andra fördelar, kanske godis eller kampa eller bita den där figuranten han alltid vinner över. Under valp- och unghundstiden är det lätt att öka motivationen för under denna period så skulle den vilda vargen just anpassa sig till sin omgivning.
Att inte få träna ökar också motivationen. Så kan ett träningsuppehåll på en eller några veckor få hunden sugen på att spåra igen eller skälla av glädje vid lydnadsplanen. I kort perspektiv kan en hund, som annars får mängder av motion, få ligga still hela dagen och komma ut med hög motivation och aktivitet på kvällen. Den trötta lydnadshunden som inte får träna på en vecka och sitta i bilen tills det är dags att tävla utan uppvärmning kan på detta sätt ladda upp för en prestation över sin normala förmåga.
Frustration (att inte få vara med) kan också öka motivationen. Skyddshunden som får sitta i bilburen när dom andra skyddshundarna får ge järnet eller hunden som binds upp och får se dom andra hundarna leta saker i skogen. Detta fungerar bara om hunden vet vad han går miste om.
Hunden kan också bli frustrerad/förbannad över att misslyckas. En skyddshund som inte angriper ordentligt eller saknar kraft i munkorgsstötarna binds upp i en gummibandslina. Han får anfalla figuranten men når inte fram utan åker tillbaka i gummibandet. Efter några turer så satsar han dubbelt så hårt och smäller på figuranten med full fart.
Hunger höjer hundens aktivitetsnivå och därmed automatiskt motivationen, men bara lite. Men i moment där man utnyttjar födosöksbeteenden är motivationshöjningen större. Vid spårproblem kan man ställa mat i slutet eller i spåret. Hunden kanske normalt struntar i detta men vet han om det och är hungrig så spårar han.
Sexuella företeelser som att tiken löper eller är skendräktig eller att hanen har löptik hemma sänker ofta motivationen. Men det kan också ha motsatt effekt, t ex kan en löptik bli riktigt på bettet i skyddet då hennes rang höjs i löpet.
Ökad kondition kan leda till ökad motivation. Hunden har helt enkelt varit för trött. Det finns fler saker som höjer motivationen men dessa är de viktigaste.
Motivationssänkning uppnår man lättast genom negativ förstärkning. Hunden som vill snusa i gräset får ett NEJ och ett ryck i kopplet. Tillräckligt många gånger så är motivationen för att snusa under dressyren helt borta.
Uteblivet resultat upprepade gånger sänker också motivationen. Spårhunden som rusar ut i spåret så fort spårselen sätts på kan vänjas av igen genom att inte få spåra når selen kommer på eller genom att man sätter på selen flera timmar tidigare. Lydnadshunden som tjuvstartar på inkallningen blir inte inkallad utan övningen förvandlas till en sitt kvar övning eller läggande på avstånd/fjärrdirigering.
Genomförandet av en handling med fel slutresultat sänker också motivationen. Avslutar Du inkallning med födosöksbeteende eller annat i stället för kontakt (flock) så kommer motivationen på sikt att sänkas. Kontakten måste komma först och godis/boll/kamp därefter om Du vill använda det som förstärkning.
Utebliven belöning, t ex inget beröm eller ingen kontakt vid inkallning minskar motivationen. Klassiskt vid inlärning av vittringsprovet, hund som kommer in med vittringspinne utan förarens doft får inget beröm utan skickas ut igen för att hämta rätt pinne.
Harvning, upprepande av moment flera gånger på kort tid är motivationssänkande. Den allt för motiverade spårhunden får gå många och långa spår ofta så sjunker motivationen på 9 hundar av 10.
Dominans från ledaren eller aktivitetssänkande moment som platsliggning sänker aktivitetsnivån och därmed motivationen. Detta är endast för stunden liksom att t ex ett kort spår kan räcka för att göra av med övermotivation och överaktivitet före en tävling.Hälsotillstånd, hormonella förändringar, väder och temperatur, brytande av den normala dygnsrytmen, trötthet och dålig kondition, skada, förarens konstiga uppträdande, rädsla och nervositet (vid tävling) kan sänka motivationsnivån.
Tänk på att också föraren måste vara motiverad. Känner Du olust för att träna så avstå eller börja med lite kamp, ett kort spår eller en kopp kaffe med hundprat och om motivationen då kommer så träna.
MOTIVATIONHÖJANDE INLÄRNING
Vid inlärningen belönar vi hunden precis när den gör rätt. Då får hunden fördel av att göra rätt och trivs under dressyren. Efter hand hunden lär sig så blir den automatiskt mer motiverad att utföra momentet. Att utföra momentet är ju något positivt och då är det inte så konstigt att hunden blir mer och mer motiverad.