Ledarskap
LEDARSKAP
Ledarskap och lydnad är 2 skilda saker. All lydnadsdressyr bygger på hundens vilja att vara sin förare till lags. Med godis och lek kommer man långt men för att komma hela vägen måste man också ha ledarskap. Annars slutar hunden att lyda när köttbullarna är slut. Hundens flockledare kan kräva ovillkorlig lydnad av sin utbildade hund, som också vill hålla den viktiga kontakten med sin ledare.
En ledare är självsäker, har kunskap, tar initiativ och bestämmer vad som är tillåtet och förbjudet. En ledare utstrålar auktoritet och styrka och tar till kroppsspråk och aggressivitet ibland för att göra en ledarskapsmarkering och upprätthålla sin högre rang. En mildare form av ledarskapsmarkering är en dominansövning. Rangen i flocken fastställs genom att ledaren tar kommandot och dominerar ranglägre som accepterar detta och underkastar sig. Vi måste få ledarskapet över hunden i vår flock. Detta ledarskap måste vara absolut, bundet till oss som flockledare. Det får inte förväxlas med lydnad som kan uppnås med ryck i koppel och räcka ganska mycket långt i inlärda situationer.
Genom fasta regler kanske Du redan har ett bra ledarskap. Att träna linförighet är bra för ledarskapet, kanske för att koppelkorrigering liknar en ledarskapsmarkering (ta tag i nackskinnet) och följs av beröm. Vardagslydnad som att hunden får vänta på lov att gå till matskålen, att hoppa ur bilen, att hunden går sist in och ut genom dörren (flockledaren går före och möter faran), får sätta sig ner när man möter andra hundar och sitta ett steg bak och får veta när något är förbjudet och lyder ordet NEJ.
Ledarskap tar vi genom ett bestämmande uppträdande. Räcker inte detta så tar vi till en dominansövning. Vanligen får vi ta till en ledarskapsmarkering då och då.
En ledarskapmarkering kan göras när som helst och man behöver inte vänta på att hunden gör fel. Den kan också göras om inte hunden åtlyder NEJ genast. Vi skall få hunden att underordna sig och acceptera sin lägre rang och detta måste vi göra på hundars vis, på hundspråk.
Den mjuka hunden kan det räcka att skälla på med bestämt tonfall. Detta kan förstärkas genom att vi tittar hunden i ögonen, gör oss stora och lutar oss över den – vi hotar den. Hjälper inte detta får vi ta hunden i örat eller i nackskinnet och förstärka med rösten och kroppspråket. Det viktiga är att vi tar i tillräckligt så att hunden reagerar på behandlingen. Hunden skall söka kontakt och visa att den underkastar sig med aktiv (fjäsk) eller passiv underkastelse. Effekten fördubblas om Du på hundars vis fullföljer ritualen. Sätt Dig ned och var först avvaktande till hundens uppvaktning. Tina sedan gradvis upp, klappa om Din hund och säg att nu är “din flockledare” nöjd igen och accepterar uppvaktningen. Bli sedan jätteglad och hissa upp hunden med massor av beröm. Gå några steg fot nu och se hur kontakten är på topp och svansen går på hunden som är jätteglad och älskar sin auktoritäre chef. Det var just för att bli medlem i människoflocken och få en enastående flockledare som hunden kom till oss för tusentals år sedan.
Du måste minst berömma hunden när den tar kontakt, annars har hunden kommunicerat med Dig utan att få svar och resultatet blir dåligt eller uteblir.
Med auktoritet kommer kontakt, tillgivenhet, uppmärksamhet, tilltro och social motivation. Du blir närmast en gud för Din hund (i vargflocken är det bara ledarvargarna som tillåts para sig) som bara vill vara Dig till lags. Du får förighet på Din hund, önskedrömmen när man tränar.
En ledarskapsmarkering får inte förväxlas med brutalitet. Slår man sin hund eller förorsakar den smärta med annan brutalitet så associerar hunden smärtan med oss. Hunden blir krypig, osäker och rädd.
Ledaren bestämmer vad hunden får göra och inte göra. För att stoppa oönskade beteenden lär vi in ordet NEJ. Detta betyder avbryt genast – och gärna också att hunden därefter skall komma till föraren. Detta tränas lättast in utan störning. Det är mycket svårare att lära in NEJ mitt i hundslagsmålet, kaninjakten eller när hunden intresserar sig för en kaka på bordet. NEJ-kommandot kan man lära in när som helst, t ex när hunden luktar på en blomma. Säg NEJ och belöna med beröm om hunden avbryter och kommer, förstärk gärna med en godbit eller kamp. Om hunden inte lyder så gör en ledarskapsmarkering och spela ritualen fullt ut. I enklare fall kan ett ryck i kopplet räcka men så småningom måste en ledarskapsmarkering till. NEJ-kommandot är nämligen Din enda motvikt till kaniner, löptikar, joggare, hundslagmål och hundens lust att förtära söndagsmiddagen ensam.