Analys av hund & förare
Analys av hunden och föraren
All träning börjar med en analys av hunden för att kunna planera träningen. Vad är det för ras? Är det en vallhund avlad för att samarbeta eller en vakthund avlad för att vara självständig? Är det en hård eller vek hund? Är hunden mycket livlig eller loj? Hur gammal är den? Har den stor försvarslust, är hanhundsilsken eller liknande? Har Du ledarskap över Din hund? Har Ni kontakt? Har Ni gått kurs tidigare så hunden redan kan vissa saker? Har hunden motivation? Är hunden förig eller helt ointresserad? Är hunden lämplig för mer än lydnadsträning? Är den skotträdd (skottprov ingår i bruksgrenarna)? Hur är Du själv? Är Du slarvig eller pedant? För snäll eller för hård? På vilka punkter måste Du anpassa Dig för att lyckas? Förstår Du teorin och det som står i denna skrift? Det är flera gånger lättare att träna om man vet varför man gör vad. Du behöver bara lite sund förnuft och kanske en instruktör att tala med för att själv resonera fram riktlinjer för träningen. En vek hund får man inte gå för hårt fram med och en hård får man hålla efter. En högtempererad hund kan man knapp berömma för den går i taket, en loj hund får man locka med kamptrasor och köttbullar och bara träna korta stunder och inte före tävling.
Momenten måste delas upp i delar
Ett tävlingsmoment, vad det än är, består av olika delar. Ibland är det så att drifterna man spelar på är olika i samma moment och t o m motverkar varandra. Vissa moment är komplicerade och innehåller i sig själv flera delmoment. Genom att dela upp momentet i delar så blir det svåra lätt. Det gör också att väldigt mycket träning kan utföras på ett mycket litet område – du kan träna inomhus och hemma några minuter varje dag. Sättanden, lägganden, ingångar, vändningar på stället, fjärrdirigering, håll fast, loss och mycket mera kan Du träna hemma och sedan sätta ihop till ett moment på appellplanen. Framför allt så kan Du finslipa. Då tränar Du på det Du är sämst. Tjuvstartar Din hund på inkallningar så tränar Du kvarsittningar. Sätter den sig snett så tränar Du ingångar från 1-3 meters håll, kanske med en köttbulle i munnen som hunden får när den sätter sig rätt. När Du går kurs grupptränar Du ofta hela momentet av praktiska skäl. När Du tävlingstränar enskilt delar Du upp momentet och tränar det som behövs mest. Vid inlärningen likaså, lär in de olika delarna för sig och sätt sedan ihop dom.
Gå långsamt fram
Lägger Du en ordentlig grund så får Du en hund som nästan alltid presterar höga poäng på tävling. Lär Du in allting grundligt och rätt så kommer Din hund, även om den har en dålig dag, att göra en bra prestation. Detta gör Du genom att inte gå för fort fram. Ge momenten tid att fastna ordentligt innan Du går från inlärningsfas till kravfas. Överinlär Din hund. Skall den ligga plats i 2 minuter på tävling så lär den att ligga i 10 minuter. Skall Du gå linförighet så lär hunden att följa med i rundpallar på båda hållen, “karusellsnurrningar” runt vänsterbenet och helomvändningar åt fel håll (används i IPO och BHP). Eller att gå fot baklänges. När Du kommer till en tävling är vanliga förflyttningar rena barnleken för hunden.
När det inte fungerar
När det inte fungerar så går man tillbaka i träningen. Detta kommer Du att se både jätteduktiga tävlingsförare och svenska mästare ha svårt att acceptera. Hunden kan ju momentet och då skall den minsan lyda – varefter det går fel igen. Alla dessa hundmänniskor vet detta mycket väl men det är precis som om det inte gällde deras hund. Men det gäller alla hundar. Deltagare på kurser har också svårt att acceptera att det inte fungerar längre. Klassiskt är hunden som reser sig på platsliggningen. Föraren lägger om hunden och går ut igen – varpå hunden reser sig igen. Föraren vill inte vara sämre än dom andra och det fungerade ju förra gången – varpå hunden får göra fel gång på gång och veckor av dressyr får göras om från början. Han skall gå tillbaka i träningen och han kan inte gå för långt tillbaka! Lägga om hunden och stanna vid den, beredd att avbryta minsta försök från hunden att gå upp igen.
Det är i huvudsak 2 saker som orsakar att det inte fungerar. Den vanligaste orsaken är att man gått för fort fram. Kräver man då ovillkorlighet när hunden inte säkert vet vad den skall göra så spolieras hela momentet för lång tid framåt.
Den andra orsaken är platåbildning i inlärningen. Hunden slutar för en tid att lära sig och kan även gå tillbaka i kunskaper. Detta är ett känt fenomen, det är bara att fortsätta träna så man kommer längre fram i inlärningskurvan, då fungerar det igen. Inget att oroia sig för, det händer på varenda kurs på hundklubbarna. Vet Du om det så kan Du ta det med ett leende.