Habituering
Habituering /Avvänjning
Habiturering är avvänjning genom upprepning. Detta gäller också kommandon. Därför ger man bara kommandon när hunden sannolikt kommer att lyda. Man upprepar kommandon endast i undantagsfall i början av inlärningen. Står man och ropar Hit upprepade gånger åt en hund som kan inkallningen men är olydig, så får man ropa ännu fler gånger nästa gång. Till sist kommer hunden inte alls.
Därför gäller följande regel i kravfasen: Ett kommando – en åtgärd.
Generalisering
Hunden generaliserar -drar allt över en kam – i olika sammanhang. I lydnadsträningen gör detta att hunden reagerar på kommandon som är snarlika, en effekt som ökar i samband med hög motivation och/eller baning. Efter kvarsittning kommer inkallning, det vet hunden och är på helspänn. Du börjar med sitt kvar övningar och läggande på avstånd så hunden inte vet om det skall bli inkallning eller inte. Så provar Du med ligg, hunden lägger sig. Sedan säger Du Sitt och hunden kommer till Dig. Hunden har generaliserat mellan Hit och Sitt, mest hört iiiiii. Hade Du förstärkt med handtecken så hade hunden gjort rätt, den kunde välja rätt – diskriminera – mellan kommandona.
Stor nytta av generalisering har vi i nästa rubrik:
Viskade kommandon
Om du gradvis under lydnadsträningen sänker rösten så kommer hunden att generalisera röststyrkan. Efter en tid så kommer hunden att lyda viskade kommandon lika bra som kommandon i normal samtalston. Om du har den stenhårda självdisciplin som behövs för att göra detta så blir du rikligt belönad. Hundens uppmärksamhet ökar – den måste vara uppmärksam för att kunna höra Dig – och om Du säger ett kommando i normal samtalston så blir detta kraftigt förstärkt. Du får en turbo av starkare kommandon att vid behov använda på tävling. Hunden kommer att lyda så svaga viskningar att domaren inte ens hör dina kommandon till hunden.
Om Du i träningen istället höjer röststyrkan får Du motsatt effekt. Hunden lyder inte
normal samtalston.